Wachtwoord onthouden
Inschrijven
Follow Me on Pinterest

Tips voor een rijker leven. Schrijf je nu in voor de PursePower nieuwsbrief.
Abonneer
BasicPower
StylePower
MoneyPower
PowerTools
PowerCourses
MumsPower
PursePower
BasicPower
Hoe organiseer je je financiŽle administratie
12-04-2012

5 euro korting

Je administratie ordenen. Door de jaren heen verzamelen we een hoop papier, bonnetjes, rekeningen, verzekeringspolissen, papieren uit de blauwe envelop en vooral een hoop junk die we niet nodig hebben. Het geeft een opgeruimd gevoel als het lukt om overzicht (en inzicht!) te creŽren in je eigen administratie. Een paar handige tips komen dus goed van pas.

Weet hoe lang je iets moet bewaren

Voordat je aan de slag gaat met opruimen en weggooien, is het van groot belang om te weten hoe lang je bepaalde documenten moet bewaren.

Belastingdienst: particulieren moeten hun papieren met betrekking tot inkomstenbelasting 5 jaar bewaren. Voor ondernemers geldt  een bewaarplicht van minimaal 7 jaar.

Bankafschriften: die zijn tegenwoordig bijna allemaal digitaal. Krijg je de afschriften nog per post, zorg er dan als een speer voor dat je dit stopzet, in de meeste gevallen betaal je extra kosten aan de bank voor papieren afschriften.

Verzekeringspolissen: bewaar alleen de papieren die betrekking hebben op een lopende verzekering en gooi de rest weg. Ook hier geldt dat je tegenwoordig bijna al je polissen online kan raadplegen. Als je regelmatig switcht van autoverzekeraar is het handig om de gegevens van je verschillende polissen te bewaren, voor het geval men hard bewijs wil over het aantal schadevrije jaren.

Onder de papieren die je voor onbepaalde tijd moet bewaren, vallen onder andere alles wat met je hypotheek te maken heeft, je pensioen, en contracten zoals huwelijkse voorwaarden en geboorteaktes.

Doe zoveel mogelijk papierloos

Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om je papierberg tot een minimum te beperken, zeker omdat we nu alle onze gegevens in de Cloud kunnen opslaan. Voor je i-phone is er een handige gratis app, de JotNotscanner, waarmee je allerlei papieren kan scannen en dus meteen kan digitaliseren. Heb je de gewoonte om overal post-its te plakken, gebruik dan een app zoals Evernote om je memo’s te digitaliseren.

Maak je eigen simpele mappensysteem

Wat een handige indeling is, is voor iedereen verschillend. Wij vinden deze indeling prettig:

Belangrijke papieren: een map voor je belangrijkste papieren die je voor altijd moet bewaren. Handig is om deze map te voorzien van plastic mapjes zodat je papieren niet kunnen beschadigen. Maak overigens ook een scan van elk document en bewaar deze online.

Verzekeringen: van auto,inboedel- tot reisverzekering, in deze map doe je alles wat daarmee te maken heeft. De verschillende typen verzekeringen scheidt je door een setje tabbladen.

Woonhuis: hierin bewaar je je hypotheekgegevens, je WOZ- waarden, eventueel facturen van onderhoudswerkzaamheden en duurdere aankopen zoals je wasmachine.

Energie: hierin doe je alles wat met gas- water- en licht te maken heeft.

Telecom: je contracten voor je kabeltelevisie, je vaste en mobiele telefoon en je internetaansluiting. Bewaar in deze map ook handleidingen van bijvoorbeeld  je modem, je televisie, je mobiele telefoon.

PowerTip:

als je nog niet hebt geregeld dat al je terugkomende betalingen, zoals verzekeringen , telefoonrekening en energievoorzieningen automatisch worden afgeschreven, maak dan een simpel bakje met een “te betalen” sticker erop en leg hier al je rekeningen in ZODRA ze binnenkomen. Zet met een rode stift de uiterste betaaldatum erop, en check het bakje minimaal 1 keer per week.

Nog een stap verder:

Je kan er ook voor kiezen om alles digitaal op te slaan. Dat scheelt je natuurlijk gigantisch veel ruimte en geeft je echt veel overzicht. Tegenwoordig kan je voor 50 euro al een scanner kopen, dus daar hoeven we het zeker niet voor te laten.

Het beste overzicht maak je natuurlijk door een eigen budget op te stellen. Als je een account aanmaakt op deze site, dan kan je gratis onze budget tool gebruiken.

Heb je nog aanvullende tips, laat ze ons dan gerust weten.

En als je handige tips voor een rijker leven in je mailbox wil ontvangen, dan kan je je hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.

 

 

Wat vind jij?
Performance Based Advertising with zanox
VERWANTE ARTIKELEN
300x250
Tips voor een rijker leven. Schrijf je nu in voor de PursePower nieuwsbrief.
Abonneer
TalkingPower
Doe mee met de PowerCourse
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
PursePower © 2014
Powered by Studio 23
For the love of your money